Autorijden met epilepsie, mag dat?

Gepubliceerd op: 1 december 2017 geschreven door Joost van Herpen

In Nederland hebben ongeveer 120.000 mensen last van epilepsie. Je hebt misschien een eenmalige epileptische aanval gehad óf hebt af en toe een aanval.

Autorijden zorgt voor vrijheid. Je bent misschien benieuwd of je nu je rijbewijs moet inleveren óf dat je gewoon mag rijden. Je gebruikt misschien anti-epileptica en wilt weten of het toegestaan is om deel te nemen aan het verkeer.

Hieronder staat algemene informatie over autorijden met epilepsie. Neem voor je persoonlijke situatie contact op met een arts, een verzekeraar of het CBR…

Rijden met epilepsie

Rijden met een epileptische aanvallen kan gevaarlijk zijn. Je kunt in het ergste geval het bewustzijn verliezen en met trekkingen op de grond eindigen. Epilepsie is in te delen in 2 groepen:

 • Partiële epilepsie: de aanval begint in een bepaald gedeelte van de hersenen
 • Gegeneraliseerde epilepsie: de aanval ontstaat overal in de hersenen

In de Regeling eisen geschiktheid 2000 staan regels met betrekking tot autorijden met epilepsie.

Regeling eisen geschiktheid 2000

De overheid heeft de Regeling eisen geschiktheid 2000 opgesteld. Daarin staat wanneer iemand geschikt is om een auto te kunnen besturen. Hierbij wordt gekeken naar lichamelijke en geestelijke eisen.

Voor autorijbewijzen, motorrijbewijzen en tractorrijbewijzen (t-rijbewijs) gelden deze regels met betrekking tot epilepsie:

 • Na een eerste epileptische aanval: minimaal 6 maanden niet autorijden
 • Na meer dan 1 epileptische aanval: minimaal 1 jaar niet rijden vanaf de eerste aanval

Soms zijn er uitzonderingen op deze regels. Je kunt informatie opvragen bij een arts. Bekijk alle eisen van de Regeling eisen geschiktheid 2000 over epilepsie (paragraaf 7.2)

Melden bij het CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet controleren of bestuurders geschikt zijn om te rijden. Je bent echter niet verplicht om te melden dat je epileptische aanvallen hebt gehad.

Het is wel slim om er een melding van te maken. Je hebt hiermee alle verantwoordelijkheid genomen om veilig deel te nemen aan het verkeer. Je maakt een melding bij het CBR door een Gezondheidsverklaring in te vullen.

Bij het behalen of vernieuwen van een rijbewijs moet er altijd een Gezondheidsverklaring worden ingevuld. Je bent volgens de Wegenverkeerswet 1994 (artikel 114) verplicht deze verklaring naar waarheid in te vullen.

Na het invullen van de Gezondheidsverklaring vraagt het CBR misschien om een rapportage van een neuroloog of een rijtest.

Gezondheidsverklaring, rapportage van de neuroloog en rijtest

Je koopt de Gezondheidsverklaring voor zo’n €30. Bij 1 of meerdere aanvullen moet je een rapport van een neuroloog bijvoegen. Je mag zelf een neuroloog kiezen.

Je hoeft geen rapport van een neuroloog toe te voegen als je alleen een auto-, motor- of t-rijbewijs aanvraagt én 5 jaar of langer geen aanvallen hebt gehad.

Je mag dan door een gewone arts een aantekening op de Gezondheidsverklaring laten zetten. Je mag zelf kiezen welke arts deze aantekening plaatst.

Het is alleen nodig om een rijtest te doorlopen als de epileptische aanvallen het gevolg zijn van een hersenaandoening met functiebeperkingen.

Code 15

Je krijgt aan een epileptische aanval code 105 op het rijbewijs. Code 105 komt er alleen op te staan als je naast epilepsie géén andere aandoeningen hebt.

Deze code geldt voor privé- en beroepsmatig gebruikt. Je mag beroepsmatig géén personen vervoeren in bijvoorbeeld een bus of taxi.

Daarnaast is het niet toegestaan om rijles te geven. Het advies volgens code 105 is:

 • Rij niet meer dan 4 uur per dag
 • Rij niet meer dan 28 uur per week
 • Rij geen auto in de week nadat je voor het eerste andere medicijnen slikt

 

Autorijden met anti-epileptica

Medicijnen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. Anti-epileptica kunnen duizeligheid, slaperigheid of misselijkheid veroorzaken. Autorijden met medicijnen is met de meeste anti-epileptica geen probleem.

De medicijnen tegen epilepsie worden ingedeeld in 3 categorieën.

Categorie 1

 • Geen tot weinig invloed op de rijvaardigheid
 • Vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van <0,5 g/l (<0,5‰)
 • Alleen de eerste dagen mogelijk invloed op de rijvaardigheid

Categorie 2

 • Lichte tot mate invloed op de rijvaardigheid
 • Vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van 0,5 tot 0,8 g/l (0,5–0,8‰)
 • Het wordt ontraden om de eerste week te rijden

Categorie 3

 • Ernstige tot gevaarlijke invloed op de rijvaardigheid
 • Vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van >0,8 g/l (>0,8‰)
 • Na een wenningsperiode van 1 jaar mag je eventueel weer rijden

Je mag bij het gebruik van anti-epileptica geen groot voertuig, zoals bussen of vrachtwagens, besturen.

Ga voor alle actuele informatie over rijden met medicijnen naar rijveiligmetmedicijnen.nl.

Autoverzekering

Wanneer het volgens het CBR toegestaan is om te rijden is het meestal mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. De autoverzekering biedt geen dekking als je gaat rijden terwijl je ongeschikt bent om te rijden.

Wanneer je tegen het advies van het CBR toch gaat rijden en schade veroorzaakt, kan het zijn dat je de complete schade zelf moet betalen!

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af…