Autoschade door eigen kind: wat dekt de autoverzekering?

Geschreven op 02-12-18
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Kinderen kunnen op allerlei manieren schade toebrengen aan je auto. Je hebt misschien een klein kind die je eigen auto beschadigd heeft óf krassen op de auto van de buurman heeft gezet.

Of misschien heeft je volwassen kind je auto geleend en vervolgens schade toebracht aan je eigen auto óf die van iemand anders.

Hieronder staan 3 situaties waarin een kind schade heeft toegebracht aan een auto. Voor iedere situaties waarin een kind schade heeft veroorzaakt, vertellen of deze te verhalen is op de autoverzekering. Vergelijk alle autoverzekeringen...

Situatie 1: Schade aan je eigen auto door toedoen van je eigen kind

Kleine kinderen kennen de waarde van auto’s niet en willen nog wel eens onbedoeld schade toebrengen.

Het komt voor dat kleine kinderen krassen op de auto zetten, een deuk in de auto schoppen met een voetbal óf met de fiets langs de auto schaven.

Wordt deze schade vergoed door de autoverzekering?

WA

De WA autoverzekering biedt alleen dekking voor schade die met de auto wordt toegebracht aan iemand anders.

Wanneer je eigen kind schade toebrengt aan je eigen auto, dan biedt deze verzekering géén dekking.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto, bijvoorbeeld voor brand, diefstal en ruitschade.

Deze verzekering biedt echter géén dekking voor schade die is toegebracht door je eigen kind.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor schade door ”van alle buitenkomende onheilen”.

Wanneer je eigen kind schade toebrengt aan je auto, wordt dit gezien als een ”van buitenkomend onheil”. De schade valt daarom te verhalen op de WA volledig casco verzekering.

Na een claim op deze verzekering, verlies je wel schadevrije jaren, waardoor je mogelijk meer premie gaat betalen. Daarnaast kan de verzekeraar een eigen risico hebben, waardoor je de schade maar deels vergoed krijgt.

Hierdoor kan het slimmer zijn om kleine schades voor eigen rekening te nemen.

Situatie 2: Schade aan een geparkeerde auto van iemand anders, door toedoen van je eigen kind

Kleine kinderen kunnen niet alleen de eigen auto beschadigen, maar bijvoorbeeld ook die van de buurman. Wat gebeurd er dan?

Wanneer de auto van de buurman een WA volledig casco verzekering heeft, dan zou die de schade eerst kunnen claimen bij zijn eigen autoverzekeraar. Hierdoor kan hij de auto meteen laten repareren.

Vervolgens kan de buurman óf de verzekeraar van de buurman de schade op jou als ouder verhalen.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Vaak biedt de aansprakelijkheidsverzekering dekking voor de schade die je kind aan de auto van iemand anders heeft toegebracht, wanneer het kind onder de 14 jaar is.

Situatie 3: Schade aan je eigen auto met je eigen kind als bestuurder

Je hebt misschien een volwassen kind die je auto heeft geleend en vervolgens schade heeft toegebracht aan de geleende auto. Wanneer biedt de autoverzekering dekking?

Verhalen op de tegenpartij

De WA verzekering dekt de schade die met de auto is toegebracht aan anderen. Als je schade hebt aan je eigen auto én het is niet de schuld van je kind, dan kun je deze schade verhalen op de tegenpartij.

Claimen op de WA volledig casco verzekering

Wanneer je schade hebt aan je eigen auto én het is wél de schuld van je eigen kind, dan is deze vaak alleen te verhalen op de WA volledig casco verzekering.

Bij een claim op de WA volledig casco verzekering verlies je schadevrije jaren, waardoor je de overweging moet maken om de schade wél of niet te claimen.

Kind als regelmatige bestuurder

Het is toegestaan om je auto zo nu en dan uit te lenen aan je kind. Wanneer je kind vaak in de auto rijdt wil de verzekeraar dit weten, omdat die de premie kan aanpassen. Beginnende bestuurders zijn risicovoller om te verzekeren en betalen daarom meer premie.

Sommige ouders geven zichzelf op als regelmatige bestuurder, terwijl hun kind in werkelijkheid het meeste in de auto rijdt. Op deze manier willen ze besparen op een autoverzekering.

Het is alleen niet toegestaan en wordt gezien als verzekeringsfraude. Wanneer de verzekeraar hierachter komt, dan kan deze bij schade weigeren om een vergoeding te betalen.

Als het kind de regelmatige bestuurder is dan kan die beter zelf een autoverzekering afsluiten. Op deze manier bouwt die zelf schadevrije jaren op. Op Lastenvrij staan betaalbare autoverzekeringen voor beginners.

Lees verder: autoverzekering afsluiten voor je kind, mag dat?

Joyriding

Je kind kan de auto ook ongevraagd meenemen, met of zonder geweld. Dit noemen we joyriding als het kind alleen de intentie heeft om ”gewoon even met de auto te rijden”.

We hebben een uitgebreid artikel geschreven over schade door joyriding:

Schade door joyriding, wat nu?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template