Autorijden met diabetes, mag dat?

Je hebt diabetes en wilt autorijden. Veel diabetici kunnen rijden met een geldige autoverzekering. Voor sommige mensen met diabetes kan het echter gevaarlijk zijn om te rijden. Het zijn bijvoorbeeld mensen die ernstige last hebben van ”hypoglykemie” en ”hyperglykemie”.

Hieronder staat algemene informatie over autorijden met diabetes. Neem voor je persoonlijke situatie contact op met een arts, een verzekeraar of het CBR…

Rijden met diabetes

Voor veel mensen heeft diabetes weinig gevolgen voor de rijvaardigheid. Sommige mensen hebben wél veel last van de aandoening. Deze mensen hebben last van hypoglykemie of hyperglykemie. Dit kan voor gevaar zorgen tijdens het autorijden…

hypoglykemie

Bij hyperglykemie is er een te laag bloedsuikergehalte. Het kan zorgen voor symptomen, zoals transpiratie, trillingen, duizeligheid, hoofdpijnen, hartkloppingen, vermoeidheid en een minder scherp zicht.

Deze symptomen zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid.

hyperglykemie

Bij hyperglykemie is er een te hoog bloedsuikergehalte. Het kan vooral voorkomen bij iemand die pas net diabetes heeft. De ”hyperglykemie” ontstaat door een te lage dosis insuline, te veel eten, ziekte óf stress.

Het kan ernstige gevolgen hebben, zoals flauwvallen óf zelfs in coma raken. Het kan echter niet zomaar optreden, maar als het plaatsvindt kan het enorm gevaarlijk zijn in het verkeer.

Regeling eisen geschiktheid 2000

De Regeling eisen geschiktheid 2000 is opgesteld door de overheid, om te bepalen of iemand geschikt is om te rijden. Deze regeling kijkt of iemand lichamelijk en geestelijk in staat is om te rijden. De Regeling eisen geschiktheid 2000 zegt het volgende over mensen met Diabetes:

”Personen bij wie plotseling en onverwacht bewustzijnsdaling of bewustzijnsverlies door hypoglycemie optreedt (‘unawareness’) zijn ongeschikt voor alle rijbewijzen.”

Dit betekent dat iemand met ernstige hypoglykemie niet mag autorijden. Iemand kan weer rijgeschikt worden verklaard op basis van een specialistisch rapport, die wordt opgesteld door een internist.

Melden bij het CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet controleren of mensen in staat zijn om auto te rijden. Het is echter niet verplicht om diabetes, die ontstaat terwijl je je rijbewijs al hebt, te melden. Je hoeft een gewijzigde gezondheidssituatie namelijk niet te melden.

Het is wel aan te raden om een gewijzigde gezondheidssituatie te melden. Je doet dit door een Gezondheidsverklaring op te sturen. Het CBR kan vervolgens onderzoek doen naar de gezondheidssituatie. Je neemt hiermee alle verantwoordelijkheid voor jezelf én andere verkeersdeelnemers.

Behalen of verlengen van het rijbewijs en melding bij het CBR

Bij het halen óf verlengen van een rijbewijs is het wél verplicht om het CBR te informeren over je gezondheidssituatie. Je doet dit door een Gezondheidsverklaring in te vullen.

Het is volgens de Wegenverkeerswet 1994 (artikel 114) verplicht deze verklaring naar waarheid in te vullen! Op basis van deze Gezondheidsverklaring, informatie van de medisch specialist, een eventueel aanvullend onderzoek van een oogarts én een rijtest, kan het CBR beoordelen of iemand met diabetes kan autorijden.

Het is volgens het CBR mogelijk om te rijden met diabetes, als de kans op een hypo klein is óf als je een hypo goed voelt aankomen én in staat bent hier adequaat mee om kan gaan. Je moet daarnaast regelmatig op controle gaan bij een diabetesspecialist.

Rijbewijs met termijnbeperking

Wanneer je geschikt bent om auto te rijden met diabetes, krijg je een rijbewijs voor maximaal 5 jaar.

Je moet bij iedere verlening opnieuw een Gezondheidsverklaring invullen én langs gaan bij een arts voor een keuring. Daarnaast is het ten minste iedere 10 jaar noodzakelijk om een rapport op te vragen bij een oogarts én eventueel een rijtest afneemt.

Autoverzekering

Autoverzekeraars nemen vaak het advies van het CBR over. Wanneer het CBR aangeeft dat het verantwoord is om te rijden, biedt de autoverzekering meestal gewoon dekking.

Wanneer je gaat rijden met diabetes, terwijl het CBR heeft aangegeven dat het onverantwoord is, dan kan de verzekeraar de eventuele schade op je proberen te verhalen!

Vergelijk autoverzekeringen

Ontdek nu welke autoverzekeringen goedkoop zijn. Maak een vergelijking en komt er binnen één minuut achter: