Waarom zijn stadsauto’s zo populair?
Voor we laten zien welke auto’s het beste zijn vertellen we waarom stadsauto’s zo populair zijn.
Wanneer we over de Nederlandse wegen rijden zijn we regelmatig een Volkswagen Up! of Skoda Citygo rijden. Stadsauto’s zijn vooral populair in Nederland, omdat autorijden zo duur is in ons land.
Uiteraard is het makkelijker parkeren met een stadsauto, maar deze auto’s zijn vooral voordelig voor de portemonnee.
Hieronder staan de grootste voordelen van een stadsauto:
Lagere aanschafprijs
Stadsauto’s zijn goedkoper om aan te schaffen. In het overzicht met goedkoopste auto’s van 2019 staan dan ook veel compacte stadsauto’s.
Je hebt al een compleet nieuwe stadsauto vanaf 10.999 euro. Wanneer je genoegen neemt met een tweedehandse auto is er al een mooie stadsauto te vinden voor een paar duizend euro!
Lagere wegenbelasting
Het ledig gewicht van een auto bepaalt grotendeels de hoogte van de wegenbelasting.
Stadsauto’s zijn veel kleiner en wegen daardoor ook veel lichter. Het zorgt ervoor dat deze auto’s veel goedkoper zijn in wegenbelasting.
Goedkope WA autoverzekering
Het gewicht van de auto bepaalt niet alleen de hoogte van de wegenbelasting, maar ook de premie van de WA autoverzekering.
Deze WA verzekering dekt namelijk de schade die jij met de auto toebrengt aan anderen. Omdat stadsauto’s lichter zijn veroorzaken ze bij een aanrijding minder schade.
De WA autoverzekering is daardoor goedkoper.
Goedkope WA beperkt casco en volledig casco verzekering
Verder is de eventuele WA beperkt casco– en de WA volledig casco verzekering (all risk) goedkoper. De premies van deze uitgebreidere autoverzekeringen zijn namelijk gebaseerd op de dagwaarde of de cataloguswaarde van de auto.
Omdat stadsauto’s goedkoper zijn, hebben ze een lagere dagwaarde en cataloguswaarde. Daarom zijn ook de uitgebreidere autoverzekeringen goedkoper voor een stadsauto.
Goedkopere in onderhoud
Veel stadsauto’s zijn degelijk en hebben standaard opties. Omdat de auto’s minder bijzondere opties hebben, is er minder wat stuk kan gaan. Uiteraard zorgt dit voor lagere onderhoudskosten.
Verder is het goedkoper om iets te vervangen aan een Citroën dan aan bijvoorbeeld een BMW.
Gemakkelijker parkeren
Omdat stadsauto’s een stuk kleiner zijn, is het veel gemakkelijker om de auto in te parkeren. Hierdoor neemt de kans op schade op de parkeerplaats af.
Verder is het gemakkelijker om een een parkeerplaats te vinden, wat een groot voordeel is in grotere steden als Amsterdam.
8. Kia Picanto
De Kia Picanto is een compate auto van het Zuid-Koreaanse automerk. De eerste generatie is geproduceerd tussen 2004 en 2011. Van de eerste generatie zijn nu voldoende tweedehandse modellen verkrijgbaar.
De tweede generatie werd tussen 2011 en 2017 gemaakt en in 2017 werd de derde generatie gelanceerd. Deze derde generatie is alleen verkrijgbaar als vijfdeurs.
Verder is deze generatie verkrijgbaar in een speciale GL-Line, een sportievere en snellere uitvoering.
De Picanto is 3,59 meter lang en is 1,59 meter breed. Dankzij een gewicht van ongeveer 900 kilogram is deze ook voordelig in wegenbelasting én goedkoop te verzekeren.
7. Peugeot 107 en 108
Op 7 staan twee auto’s: de Peugeot 107 en 108.
De Peugeot 107 werd geproduceerd tussen 2005 en 2014, waardoor er nu een aantal mooie tweedehandse modellen verkrijgbaar zijn. In 2014 werd de 107 opgevolgd door de 108.
De 107 en 108 zijn verkrijgbaar als driedeurs en vijfdeurs. Beide modellen zijn gemaakt in de Toyota Peugeot Citroën Automobile fabriek.
De 108 heeft een bescheiden en chique uitstraling. Verder is het grote schuifdak heel cool. De 108 is verkrijgbaar in een 1.0 liter VTi benzinemotor en een 1.2 liter VTi benzinemotor.
6. Citroën C1
De Citroën C1 is familie van de Toyota Aygo en de Peugeot 107, omdat deze uit dezelfde autofabriek komen. Deze stadsauto is te koop sinds 2005.
De Citroen C1 is verkrijgbaar met een benzine en dieselmotor. Deze motoren zijn zeer zuinig. Volgens het Duitse magazine Der Spiegel is de C1 een productieauto met het op één na beste brandstofverbruik, zowel voor de benzinemotor als de dieselmotor. Alleen de Toyota Prius heeft een betere motor volgens het Duitse magazine.
De C1 is verkrijgbaar als driedeurs en vijfdeurs. De auto is 3,43 meter lange en 1,63 meter breed. Het gewicht is ongeveer 800 kilo, waardoor deze dus zeer voordelig is in wegenbelasting. Verder is de WA autoverzekering heel goedkoop.
In 2014 werd de tweede generatie gepresenteerd. Je ziet direct dat dit een hele moderne auto is met een compleet nieuw uiterlijk.
5. Toyota Aygo
De Toyota Aygo is een populaire auto, die gemaakt is door PSA Peugeot Citroën. De Japanse auto is sinds 2005 te koop.
De auto is gemaakt in de Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech, net zoals de Citroën C1 en de Peugeot 107 en 108. De Citroën C1 en Peugeot C1 zijn heel vergelijkbaar, terwijl de Aygo iets meer op de populaire Toyota Yaris lijkt.
Deze kleine auto is verkrijgbaar als driedeurs en vijfdeurs. De lengte van de auto is 3,40 meter en de breedte is 2,34 meter, waardoor parkeren eenvoudig is. Hiermee wordt de kans op schade tijdens het parkeren een stuk kleiner! Verder weegt de auto zo’n 900 kilogram, waardoor die dus voordelig te rijden is.
In 2014 kreeg de Aygo een stoerdere uitstraling dankzij de facelift.
4. Fiat 500
De Fiat 500 die sinds 2007 te koop is – en die we allemaal wel kennen – is gebaseerd op de Fiat 500 die al sinds 1957 te koop is!
Uiteraard is het model uit 2007 qua techniek niet meer te vergelijken met het model uit 1957, maar de ronde vormen zijn overal terug te vinden.
Bij de productie van de nieuwe 500 is gedacht aan veiligheid, waardoor deze auto als eerste in haar klasse de maximale score kreeg bij de NCAP-test.
De nieuwe 500 is groter geworden dan het model uit 1957. De nieuwe 500 heeft namelijk een lengte van 3,55 meter en een breedte van 2,30 meter. Dankzij het gewicht van 855 kilogram is de auto goedkoop in wegenbelasting. Je zult daarnaast bij het vergelijken van autoverzekeringen zien dat verzekeraar een scherpe premie aanbieden.
In 2007 werd de 500 uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2017 en tegenwoordig is deze stadsauto nog steeds heel populair. In 2009 werd de 500C geintroduceerd. Die C staat voor cabrio! De 500C is heel cool voor een warme zomerdag.
3. Skoda Citygo
Om het nog moeilijker te maken voor liefhebbers van de Volkswagen Up! en de Seat Mii is er de Skoda Citygo. Het is de derde auto van dezelfde ontwerpers, die ook afkomstig is uit de autofabriek Volkswagen Bratislava Plant.
De Citygo is ook geïntroduceerd in 2011 en verkrijgbaar in een driedeurs en vijfdeurs.
Omdat de auto al sinds 2011 te koop is zijn er voldoende mooie tweedehandse modellen verkrijgbaar. Uiteraard geldt dit ook voor de Up! en de Mii.
In 2019 werd de Skoda Citygo-e iV geïntroduceerd. Het is de eerste volledig elektrische auto van Skoda. Dankzij een batterijvermogen van 36.8kWh heeft de auto een actieradius tot 270 kilometer! Voor gebruik als stadsauto is deze dus zeer voordelig in de ”brandstof”.
Omdat volledig elektrische auto’s doorgaans zwaarder wegen en duurder zijn, is het wel iets duurder om deze auto te verzekeren.
2. Seat Mii
Het is niet moeilijk om te zien dat de Seat Mii ontworpen is door dezelfde ontwerpers als de Volkswagen Up! (Marco Pavone, Walter de’Silva, Klaus Bischoff en Chirs Lesman). De Seat Mii is dan ook gemaakt in dezelfde autofabriek in Slowakije.
In 2011 was de Mii alleen verkrijgbaar als driedeurs, maar in 2012 is ook de vijfdeurs geïntroduceerd. Het verbruik van de auto is vergelijkbaar met die van de Volkswagen Up!.
Zoals de Volkswagen Up! kreeg ook deze Seat in 2013 een model dat op rijdt op aardgas (CNG). In 2019 is de Seat Mii Elektric geintroduceerd.
Speciaal voor vrouwen is er in 2014 een Seat Mii by Mango geintroduceerd. Je herkent deze special edition aan de paars gekleurde velgen, de paarse koplampen en de paarse kleuren in het dashboard van de auto.
1. Volkswagen Up!
Het is mijn favoriete stadsauto: de Volkswagen Up! Ik kom deze auto tegenwoordig regelmatig tegen en vind de witte Up! vooral heel mooi.
De Volkswagen Up! is sinds 2011 te koop in Nederland en is vooral populair vanwege haar compactheid. Het zorgt voor een lagere wegenbelasting en goedkopere autoverzekering.
De Up! is daarnaast zuinig. De benzinemotor kent en verbruik van 4,5 l/100 km en 4,7 l/100 km, afhankelijk van het vermogen van de motor. Sinds 2013 is er ook een elektrische Up! verkrijgbaar en een Up! die rijdt op aardgas (CNG).
In 2013 kwam het elektrische model op de markt. Deze E-Up! kreeg in 2019 een tweede generatie.
Deze stadsauto is verkrijgbaar in een driedeurs of vijfdeurs. De Up! biedt ruimte voor 4 inzittenden. De lengte van de auto is 3,54 meter en de breedte is 1,64 meter. Daarmee is de auto een stuk kleiner dan de gemiddelde auto.