Eendagskenteken, wat is dat?

Het eendagskenteken is een speciaal kenteken dat slechts één dag geldig is. Het kenteken is er special voor auto’s die gekeurd moeten worden bij een RDW-keuringsstation of een BPM-aangiftepunt van de Belastingdienst.

Het gaat om auto’s die geïmporteerd zijn uit het buitenland óf auto’s die opnieuw geactiveerd moeten worden nadat het kenteken ongeldig is verklaard.

Het eendagskenteken is gratis en alleen geldig binnen Nederland. Je moet het eendagskenteken wel eerst verzekeren voor deze te gebruiken is…

Geïmporteerde auto

Het eendagskenteken is er voor auto’s die geïmporteerd zijn uit het buitenland, bijvoorbeeld uit Duitsland of België. Deze auto’s moeten een Nederlands kenteken hebben. Hiervoor moeten ze eerst een keuring van het Rijksdienst voor Wegverkeer ondergaan.

Daarnaast moet over auto’s die uit Europa worden geïmporteerd, BPM worden betaald. Hiervoor moet de auto naar een BPM-aangiftepunt van de Belastingdienst worden gebracht.

Je kunt de auto op een trailer naar het keuringsstation en BPM-aangiftepunt brengen, maar het is ook mogelijk om met de auto naar zo’n keuringsstation te rijden. Je hebt hier een eendagskenteken voor nodig.

Eendagskenteken aanvragen en zelf in elkaar zetten

Je kunt het eendagskenteken online aanvragen, nadat je een keuringsafspraak hebt gemaakt bij de RDW. Het eendagskenteken is gratis, maar je moet deze zelf maken.

Je ontvangt het nummer van het tijdelijke kenteken van de RDW. Hierbij staan de afmetingen waaraan het kenteken moet voldoen. Het nummer van het kenteken moet zwart zijn en de achtergrond moet wit zijn. Voor het maken van het kenteken gebruik je bijvoorbeeld een witte, kartonnen plaat én een zwarte viltstift.

Het is alleen mogelijk om een eendagskenteken aan te vragen voor auto’s die geïmporteerd zijn uit een EU- of EVA-land. Auto’s uit andere landen, voldoen mogelijk niet aan de bouweisen van de Europese-Unie en moeten speciaal getest worden bij de RDW.

Geldigheid van het eendagskenteken

Het eendagskenteken is alleen geldig op de dag waarop de keuring plaatsvindt. Je mag de auto met deze zelfgemaakte kentekenplaats naar het keuringsstation én BPM-aangiftepunt rijden en weer terug.

Wanneer de afspraak bij een BPM-aangiftepunt op een andere dag is dan de keuring, moet er opnieuw een eendagskenteken worden aangevraagd.

Eendagskenteken verzekeren

Je kunt het eendagskenteken verzekeren met de verplichte WA autoverzekering. Om het tijdelijke kenteken te verzekeren, heeft de verzekeraar persoonsgegevens én gegevens van de auto nodig.

Hoe duur is het verzekeren van een eendagskenteken

Bij veel autoverzekeraars is het verzekeren van een eendagskenteken gratis, als je je auto uiteindelijk ook bij deze verzekeraar verzekert. De verzekeraars stelt deze eis, omdat ze risico lopen voor één dag. Ze willen dit risico alleen lopen, als ze daarna iets kunnen verdienen aan de definitieve autoverzekering.

Het eendagskenteken zelf maken

Nadat de auto bij een RDW-keuringsstation is geweest, duurt het nog een aantal dagen voor je het definitieve kenteken ontvangt. Het eendagskenteken is alleen geldig op de dag van de keuring.

Je hebt nu voor een paar dagen geen autoverzekering en kunt twee dingen doen. Je kunt de auto op eigen terrein zetten tot het definitieve kenteken binnen is óf je kunt voor die paar dagen een autoverzekering afsluiten op het chassisnummer van de auto.

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk autoverzekeringen

Ontdek nu welke verzekeraars de laagste premie én beste voorwaarden hebben…