Eerste autoverzekering afsluiten: waar op letten?

Geschreven op 30-10-17
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt het rijbewijs net gehaald, proficiat! Je wil nu zo snel mogelijk gaan rijden. Je hebt misschien al een auto gekocht en moet deze verzekeren.

Omdat het afsluiten van een autoverzekering helemaal nieuw voor je is, geven we aan waar je op moet letten.

Lees nu alles over het afsluiten van de eerste autoverzekering of vergelijk meteen alle autoverzekeringen en ontdek welke het goedkoopste is...

De prijs van de eerste autoverzekering is hoger

Je betaalt als beginners iets meer premie, omdat je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Wanneer je onder de 24 jaar bent, betaal je nog iets meer premie. Jongeren veroorzaken volgens de statistieken van verzekeraars meer schades, waardoor ze meer moeten betalen.

Dat de premie voor beginnende bestuurders hoger is, betekent niet dat er geen voordelige autoverzekeringen voor beginners zijn. Op Lastenvij staan vele goedkope autoverzekeringen. Je vergelijkt de premies binnen 30 seconden.

Moeilijk om snelle auto te verzekeren

Je betaalt als beginner meer premie, maar de verzekeraar is ook strenger. Je kunt als bestuurder onder de 24 jaar moeilijker een snelle auto verzekeren.

De ene verzekeraar is iets strenger dan de andere, maar als de auto meer dan 100KW (ongeveer 135PK) heeft, is deze moeilijk te verzekeren.

De verzekeraar kijkt ook naar het aantal KW in combinatie met het gewicht van de auto. Lichte auto’s met veel KW zijn nóg sneller dan zware auto’s met veel KW. Daarom zijn lichte auto’s met veel KW moeilijker te verzekeren.

Welke dekking kiezen?

Je bent verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Deze biedt dekking voor schade die je met jouw auto toebrengt aan anderen.

Je kunt schade aan de eigen auto (deels) verzekeren met een WA beperkt casco óf WA volledig casco verzekering.

Dit zijn de 3 autoverzekeringen waaruit jij kunt kiezen:

 

Sommige verzekeraars hebben een hoger eigen risico

Op de WA beperkt- en WA volledig casco dekking zit meestal een eigen risico. Sommige verzekeraars, waaronder ASR Verzekeringen, hebben een hoger eigen risico voor bestuurders onder de 24 jaar. Je vindt dit terug in onze vergelijker.

Heb ik aanvullende verzekeringen nodig?

Aanvullende autoverzekeringen zijn niet verplicht. Je sluit deze af voor extra zekerheid én gemak.

In totaal zijn er 6 aanvullende verzekeraar, maar de meeste verzekeraars hebben ze niet allemaal. De meeste voorkomen is de Schadeverzekering Inzittenden en een Rechtsbijstandverzekering.

Hieronder staan de aanvullende verzekeringen:

Schadeverzekering Inzittenden

De Schadeverzekering Inzittenden biedt dekking voor letselschade na een ongeluk. Als je een ongeluk veroorzaakt én letselschade oploopt, kun je niemand aansprakelijk stellen. Je hebt het ongeluk namelijk zelf veroorzaakt. Je kunt de letselschade alsnog verhalen op de Schadeverzekering Inzittenden.

Lees meer over de Schadeverzekering Inzittenden

Ongevallenverzekering Inzittenden

De Ongevallenverzekering Inzittenden biedt ook dekking voor letselschade, maar deze dekking is minder uitgebreid. Deze verzekering keert niet de werkelijke schade uit, maar vaste bedragen bij blijvende invaliditeit en overlijden.

Lees meer over de Ongevallenverzekering Inzittenden

Rechtsbijstandverzekering

De Rechtsbijstandverzekering biedt hulp allerlei conflicten die je als autobezitter kunt krijgen.

Lees meer over de Rechtsbijstand

Verhaalsbijstand

De Verhaalsbijstandverzekering biedt hulp bij het verhalen van een autoschade.

Lees meer over de Verhaalsbijstand

No-claimbeschermer

Slechts een paar verzekeraars bieden de No-claimbeschermer aan. Deze beschermt de no-claimkorting na een schadeclaim en zorgt ervoor dat je niet daalt op de bonus/malus-ladder.

Lees meer over de No-claimbeschermer

Pechhulp

Pechhulp is af te sluiten bij een autoverzekering en biedt hulp bij pech onderweg. Je kunt deze afsluiten inclusief óf exclusief woonplaats én inclusief of exclusief dekking in het buitenland.

Lees meer over Pechhulp

Auto verzekeren op naam van ouders?

Sommige beginners denken eraan om een autoverzekering af te sluiten om naar van ouders. Dit is niet slim én niet toegestaan. Je bent namelijk de eigenaar én bestuurder dan de auto en moet deze zelf verzekeren!

Het is ook veel slimmer om zelf een autoverzekering afsluiten. Je bouwt dan zelf schadevrije jaren op. Je kunt de auto niet heel je leven verzekeren op naam van je ouders. Wanneer je je auto uiteindelijk zelf gaat verzekeren, moet je beginnen met 0 schadevrije jaren én betaal je alsnog een hogere premie.

Lees meer over het afsluiten van een autoverzekering op naam van ouders.

Vergelijk vele autoverzekeringen

De autoverzekering is op het begin iets duurder én de verzekeraar is iets strenger, maar er zijn nog steeds genoeg voordelige autoverzekeringen.

De enige manier om deze te vinden is vergelijken. Op Lastenvrij staan vele voordelige verzekeringen. Je kunt de premies eenvoudig berekenen en de voorwaarden gemakkelijk naast elkaar leggen.

Autoverzekeringen vergelijken: Waar op letten?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]