Autoverzekeringen berekenen

Geschreven op 29-03-17
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Bereken nu binnen 30 seconden de premies van alle autoverzekeringen. Je ziet meteen wat de goedkoopste autoverzekeringen zijn.

Ontdek wat je nodig hebt om een berekening te kunnen maken. We vertellen ook hoe je premies kunt berekenen zonder kenteken. Lees daarnaast precies hoe verzekeraars de premie van een autoverzekering bepalen.

Vergelijk, na het berekenen, de premies en polisvoorwaarden van autoverzekeringen...

Wat heb je nodig om autoverzekeringen te berekenen?

Alle autoverzekeringen zijn binnen één minuut te berekenen. Om een berekening te kunnen maken heb je de volgende gegevens nodig:

 • Kenteken
 • Postcode en huisnummer
 • Geboortedatum
 • Aantal schadevrije jaren
 • Waarde van eventuele extra accessoires
 • Aantal kilometers per jaar

Vul deze gegevens in bij onze vergelijken en klik vervolgens op ”bereken uw premie”. Binnen een paar seconden worden de premies van vele autoverzekeraars zichtbaar.

Autoverzekering berekenen zonder kenteken, kan dat?

Het is makkelijk om een berekening te maken met het kenteken van de auto, maar het is ook mogelijk om zonder kenteken een berekening te maken. Ga daarvoor naar de vergelijken en klik onder het kenteken op ”weet ik niet”.

Hierdoor is het mogelijk om de auto handmatig te selecteren, zonder een kenteken op te geven. Je kunt de auto kiezen door de volgende gegevens in te selecteren:

 • Merk
 • Bouwjaar
 • Bouwmaand
 • Model
 • Type

Klik vervolgens op ”selecteer uw auto” en je kunt een berekenen maken zonder het kenteken. Het is mogelijk om autoverzekeringen te berekenen zonder kenteken,  maar voor het afsluiten van een autoverzekering heb je wel een kenteken nodig.

Hoe wordt de prijs van autoverzekeringen berekend?

De hoogte van de premie is voor iedereen anders, omdat deze door vele verschillende factoren wordt vastgesteld.

De hoogte van de premie wordt bepaald door het risico dat de verzekeraar loopt. Daarbij wordt vooral gekeken naar de gegevens van de regelmatige bestuurder, de auto en de gekozen dekkingen.

Hieronder staat waar verzekeraars naar kijken bij het berekenen van de premie:

Regelmatige bestuurder

De regelmatige bestuurder is degene die het meeste in de auto rijdt. Voor het berekenen van de premie kijkt de verzekeraar naar de volgende gegevens over de regelmatige bestuurder:

 • Geboortedatum

De geboortedatum is van belang omdat beginnend bestuurders en senioren volgens de statistieken van verzekeraars meer schades veroorzaken. Zij betalen daardoor een hogere premie.

 • Woonplaats (postcode en huisnummer)

De woonplaats is van belang omdat er in grotere steden meer schades ontstaan dan in kleinere dorpen. Daarnaast is de kans dat de auto wordt gestolen groter in bepaalde steden.

 • Aantal schadevrije jaren

Schadevrije jaren geven een beeld van je rijervaring. Ze laten namelijk zien hoelang je schadevrij hebt gereden. Iemand met veel schadevrije jaren krijgt een hogere no-claimkorting, en dus een lagere premie.

 • Kilometrage

De premie wordt daarnaast berekent op het aantal kilometers dat de bestuurder rijdt. Wanneer de bestuurder veel rijdt, is de kans op schade groter dan wanneer de bestuurder weinig zou rijden.

De auto

Uiteraard wordt de premie ook bepaalt door de auto:

 • Het gewicht

Zwaardere auto’s kunnen bij een aanrijding veel meer schade toebrengen dan lichtere auto’s. Wanneer een zwaardere auto een aanrijding heeft, moet de verzekeraar waarschijnlijk een hogere schadevergoeding betalen, omdat de schade groter is. Hierdoor is de premie hoger voor zwaardere auto’s.

 • Het vermogen

Snellere auto’s vormen een hoger risico voor verzekeraars. Wanneer er met een hoge snelheid wordt gereden heeft de bestuurder minder tijd om te reageren op onverwachte situaties, waardoor de kans op schade toeneemt. Daardoor is de premie hoger voor auto’s met veel vermogen.

 • De waarde

Bij alleen een WA dekking kijkt de verzekeraar niet naar de waarde van de auto. De schade aan de eigen auto is namelijk niet gedekt. Bij de WA beperkt casco en de WA volledig casco verzekering bepaalt de dagwaarde of cataloguswaarde van de auto de hoogte van de premie.

 • Risico op diefstal

De WA beperkt casco en WA volledig casco verzekering bieden dekking voor diefstal. Om de hoogte van de premie te berekenen kijken verzekeraar naar de diefstalgevoeligheid van de auto.

Zo zal de premie van een Volkswagen Golf, een Volkswagen Polo en een BMW 3-serie hoger zijn. Dit zijn namelijk de meest gestolen auto’s van 2018. Verder kan de verzekeraar eisen stellen aan de beveiliging van deze auto’s.

De dekking

Uiteraard wordt de premie van een autoverzekering berekend door te kijken naar de gekozen dekking. Zo is de premie van een eenvoudige WA verzekering voordeliger dan die van een uitgebreide WA volledig casco verzekering (all risk).

Verder wordt de hoogte van de premie berekent door te kijken naar de gekozen aanvullende verzekeringen.

 • Basisdekking

De goedkoopste autoverzekering is de WA verzekering. Deze dekt alleen de schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

De WA beperkt casco verzekering biedt deels dekking voor schade aan je eigen auto, namelijk voor brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopende dieren en stormschade.

De WA volledig casco verzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Deze biedt dezelfde dekking als de WA verzekering en de beperkt casco verzekering én biedt daarnaast dekking voor schade door vandalisme en eigen schuld.

 • Aanvullende autoverzekeringen

Bovenstaande basisdekking is uit te breiden met één of meerdere aanvullende autoverzekeringen. Deze aanvullende autoverzekeringen bieden extra zekerheid en gemak.

De schadeverzekering inzittenden biedt bijvoorbeeld dekking voor letselschade na een ongeluk. De rechtsbijstandverzekering helpt bij het verhalen van een autoschade.

Berekenen, vergelijken en afsluiten

Het berekenen van de premie is slechts de eerste stap voor het vinden van een goede en betaalbare autoverzekering.

Hieronder staat meer over het vergelijken én afsluiten:

Autoverzekeringen vergelijken

Je kunt na het berekenen van alle premies eenvoudig zien welke autoverzekeringen de laagste prijs hebben. Vervolgens is het mogelijk om de polisvoorwaarden van maximaal drie verzekeraar naast elkaar te zetten.

Hiermee zijn de belangrijkste kenmerken van de autoverzekeringen met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld de hoogte van het eigen risico, eventuele schadesturing en de dekking voor accessoires.

Het vergelijken van de prijzen van autoverzekeringen is eenvoudig, maar het vergelijken van polisvoorwaarden kan wat ingewikkelder zijn.

Check daarom waar je op moet letten bij het vergelijken van autoverzekeringen.

Autoverzekering afsluiten

Wanneer de auto op naam staat is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Je moet minimaal een WA autoverzekering afsluiten.

Na het berekenen van de premies én het vergelijken van de polisvoorwaarden is het eenvoudig om een autoverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een autoverzekering duurt niet lang, maar je hebt wel een aantal gegevens nodig.

Wat heb je nodig voor het afsluiten van een autoverzekering?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]